Składniki (dla 2 osób):
120 gram dowolnego makaronu
1 opakowanie pomidorów
krojonych
1 puszka fasoli czerwonej w
zalewie z chilli
3 ząbki czosnku
2 średnie cebule
1 ostra czerwona papryczka
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz, papryka ostra, bazylia,
oregano, sok z cytryny, natka pietruszki
Świeżo tarty ser typu
parmezan
Makaron gotujemy al dente. W
czasie gotowania makaronu, na dużej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z
oliwek, wrzucić posiekane: czosnek, cebulę i papryczkę pozbawioną pestek.
Podsmażać ok. 5 minut aż smaki się połączą a warzywa zmiękną. Wlać całe
opakowanie pomidorów, wraz z zalewą, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.
Pod koniec gotowania makaronu, na patelnię wlać całą zawartość puszki z
czerwoną fasolą. Doprawić ponownie papryką i sokiem z cytryny. Sos powinien być
dosyć ostry. Odcedzić makaron i dorzucić go do sosu na patelnię, mieszając
podgrzewać jeszcze kilka chwil, aż makaron zacznie wchłaniać sos. Podawać
posypane parmezanem i natką pietruszki. Doskonale współgra z zimnym piwem lub
lekkim białym winem wytrawnym. Smacznego.
Spróbowałabym bez wahania :)
OdpowiedzUsuń