Zupa, która w dużej mierze
przypomina znanego strogonowa. Klasyczny, jaki znam zawiera mniej składników
(np. nie ma papryki), ale ta wersja jest bardziej kolorowa, więc może być
urozmaiceniem i odstępstwem od klasyki.
Składniki:
500 g udźca wołowego
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
6 ogórków kiszonych
500 g pieczarek
300 ml koncentratu
pomidorowego
300 ml wody z kiszonych
ogórków
2 kostki rosołowe
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
Przyprawy: sól, pieprz, gałka
muszkatołowa, papryka czerwona ostra, oregano, maggi
Mięso kroimy w paseczki,
pozostałe warzywa w kostkę.
Pokrojone mięso, lekko solimy
i pieprzymy, podsmażamy na patelni z mocno rozgrzanym olejem, przez kilka
chwil, cały czas mieszając (chodzi tylko o ścięcie wierzchniej warstwy i
zamknięcie porów). Przekładamy mięso do garnka, dodajemy pokrojone pieczarki i
ogórki, przyprawiamy oregano, oraz gałką i zalewamy bulionem przygotowanym z
kostek. Gotujemy na małym ogniu, przykrywając częściowo pokrywką ok 40-50
minut, aż wołowina będzie miękka. Dodajemy paprykę i cały czas gotując, wlewamy
wodę z ogórków oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeśli w trakcie gotowania
ubyło za dużo wody, uzupełniamy bulionem. Na koniec doprawiamy do smaku solą,
pieprzem oraz papryką czerwoną, w razie konieczności wzmacniamy smak maggi (u
mnie obyło się bez). Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz