"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kolorowy strogonow


Zupa, która w dużej mierze przypomina znanego strogonowa. Klasyczny, jaki znam zawiera mniej składników (np. nie ma papryki), ale ta wersja jest bardziej kolorowa, więc może być urozmaiceniem i odstępstwem od klasyki.











Składniki:

500 g udźca wołowego
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
6 ogórków kiszonych
500 g pieczarek
300 ml koncentratu pomidorowego
300 ml wody z kiszonych ogórków
2 kostki rosołowe
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka czerwona ostra, oregano, maggi


Mięso kroimy w paseczki, pozostałe warzywa w kostkę.
Pokrojone mięso, lekko solimy i pieprzymy, podsmażamy na patelni z mocno rozgrzanym olejem, przez kilka chwil, cały czas mieszając (chodzi tylko o ścięcie wierzchniej warstwy i zamknięcie porów). Przekładamy mięso do garnka, dodajemy pokrojone pieczarki i ogórki, przyprawiamy oregano, oraz gałką i zalewamy bulionem przygotowanym z kostek. Gotujemy na małym ogniu, przykrywając częściowo pokrywką ok 40-50 minut, aż wołowina będzie miękka. Dodajemy paprykę i cały czas gotując, wlewamy wodę z ogórków oraz dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeśli w trakcie gotowania ubyło za dużo wody, uzupełniamy bulionem. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką czerwoną, w razie konieczności wzmacniamy smak maggi (u mnie obyło się bez). Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz