"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Krewetki z patelni

krewetki przepisy

Szybkie, smaczne i efektowne. Danie właściwie jednoskładnikowe.  Dietetyczne, kolorowe, ładnie pachnie itd., itd..,  boskie :)













Składniki (1 porcja)

20 krewetek tygrysich (rozmrożonych, umytych i osuszonych)
3 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli
Sól morska, pieprz, szczypiorek

Olej rozgrzać na patelni, wrzucić poszatkowany czosnek i papryczkę chilli. Po minucie, wyłowić zarówno czosnek  jak i papryczkę, odłożyć (chodzi o to aby olej przeszedł smakiem i aromatem, ale żeby podczas dalszego smażenia, czosnek i chilli nie smażyły się, bo zgorzknieją i popsują całe danie). Wrzucić krewetki i smażyć dotąd, aż z patelni zredukuje się cały płyn a krewetki zaczną przywierać do patelni. Delikatnie przewrócić na drugą stronę i też przyrumienić. Usmażone krewetki wyłożyć na talerz, posypać grubo mieloną solą morską oraz świeżo mielonym pieprzem. Obłożyć szczypiorkiem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz