"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Lazurowe zapiekanki


Z braku sera żółtego i z powodu posiadania akurat sera pleśniowego, powstały zapiekanki nieco odmienne od tradycyjnych. Efekt – zaskoczył, smakowały bardzo całej rodzinie, dlatego polecam czasami pokusić się na odejście od tradycjonalizmu.











Składniki na 2 porcje

2 mini bagietki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
300 gram pieczarek
70 gram sera pleśniowego lazur
Sól, pieprz, papryka czerwona ostra

Cebulę i czosnek szatkujemy, pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Masło roztapiamy na patelni, wrzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż cebulka będzie szklista, wrzucamy pieczarki, dusimy ok. 15 minut, aż pieczarki puszczą sok a ten ulegnie zredukowaniu. Doprawiamy pieprzem, papryką i minimalną ilością soli (małą ilość soli zrekompensuje ser). Mini bagietki kroimy wzdłuż, układamy masę pieczarkową na wszystkich kawałkach i na niej układamy ser pokrojony w cienkie plasterki. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 5-7 minut, do rozpuszczenia sera. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Pieczarki i ser to zawsze dobre połączenie :) Posmakowałyby mi takie bagietki.

    OdpowiedzUsuń