"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Zakręcone naleśniki


Szybkie, lekkie i efektowne śniadanko, pomysł na zakręcone naleśniki pochodzi z: http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/2012/06/nalesniki-w-paski.html












Składniki (dla 1 osoby, 4 niewielkie naleśniki):
1 jajko
¼ szklanki mleka
3-4 łyżki mąki
½ łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ banana
2 łyżki sera ricotta

Jajko, mąkę, puder i mleko dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gęstego ciasta naleśnikowego. Jego idealną konsystencję regulować poprzez dodanie mąki lub mleka. Podzielić na pół i do jednej części domieszać łyżeczkę kakao. Małą patelnię posmarować bardzo delikatnie olejem, mocno rozgrzać, nakładać cieniutką warstwę jednego ciasta, a z drugiego za pomocą łyżeczki zrobić fantazyjny wzorek.
Do nadzienia rozgnieść widelcem pół banana i wymieszać z serkiem ricotta. Smacznego

5 komentarzy:

  1. łał, wyglądają zjawiskowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja bosko :D ze tez nigdy takich nie robilam! bede.musiala sprobowac, chocby dla swietnego efektu wizualnego

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow fajne :D Świetny pomysł dla dzieci

    OdpowiedzUsuń