"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Gulasz drobiowy

żołądki drobiowe przepisy


Ten gulasz jest bardzo lubiany przez mojego męża (zresztą jak wszystkie z dużą ilością sosu). Jest dosyć delikatny w smaku i aby nie był za ciężki, nie dodaję do niego mąki do zagęszczenia, pozostawiając bardziej płynną konsystencję. Jeśli wykładam na głęboki talerz, wychodzi coś w rodzaju zupy drobiowej. Można go wtedy podać z bułeczką i mamy pełne danie obiadowe.






Składniki (4 porcje)

800 g żołądków drobiowych
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 mała marchewka
1 łyżka masła
3 łyżki świeżo posiekanego koperku
150 ml śmietany 12-16%
5 ziarenek pieprzu
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka suszonych ziół: lubczyk, majeranek
Sól, świeżo mielony pieprz, papryka ostra – do smaku

Żołądki umyć, oczyścić i pokroić. Zalać w garnku wodą, tak aby płynu było minimalnie ponad poziom mięsa, wstawić na średni ogień. W tym czasie poszatkować cebulę i czosnek,  marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło wrzucić cebulę, czosnek i marchewkę i dusić do miękkości, ok. 7 minut. Jeśli w garnku żołądki zaczęły się gotować, odebrać z wierzchu szumowiny, zmniejszyć ogień, dorzucić przyprawy i zioła (oprócz koperku) oraz warzywa z patelni. Całość dusić pod przykryciem, zostawiając niewielką szparę, ok 1,5 godz. Żołądki muszą być bardzo miękkie. Gotowy sos zaprawić śmietaną oraz d oprawić do smaku solą, pieprzem i świeżą papryką. Na koniec całość obficie posypać koperkiem. Podawać z dużą ilością sosu jako zupę z dodatkiem świeżej bułeczki, lub mniej sosu z ziemniakami i surówką. Smacznego.
 

2 komentarze:

  1. Gulasz rewelacja,przepis godny wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń