Wesoła, kolorowa sałatka.
Przyrządzam ją jako danie kolacyjne, lub jedną z propozycji na wieczorne
spotkanie z przyjaciółmi. Sałatki makaronowe na imprezach cieszą się zazwyczaj
dużą popularnością, szczególnie zimą :)
Składniki (duża salaterka)
300 gram makaronu (rodzaj i
kształt dowolny, bule to nie były formy długie)
2 puszki tuńczyka w sosie
własnym
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 duża cebula czerwona
1 pęczek szczypiorku
10-15 czarnych oliwek
4 łyżki majonezu (wyjątkowo
nie radzę zastępować go jogurtem, kwasowość jogurtu w tej sałatce nie jest
wskazana )
Sól, świeżo mielony pieprz,
papryka czerwona ostra
Makaron gotujemy ardente,
odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Tuńczyka osączamy z zalewy. Papryki, cebulę
oraz oliwki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy wszystkie składniki razem,
dodajemy majonez oraz przyprawy. Dobrze jest przygotować sałatkę kilka godzin
wcześniej, tak, żeby był czas na połączenie się wszystkich smaków, jest wtedy o
niebo lepsza. Smacznego.
ale pyszności ;)
OdpowiedzUsuń