"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Omlet z kakaowym środkiem



Omlet śniadaniowy, zabarwiony kakao i podany na słodko, to co lubię najbardziej . Tym razem bez owoców ale za to z dodatkową porcją syropu klonowego. Lubię słodko zacząć dzień. Pomysł podpatrzyłam tu: http://relishmeals.blogspot.com/2013/01/188-saturday-omlet-z-nadzieniem.html










Składniki (1 porcja):
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka naturalnego kakao
 ½ łyżeczki masła do smażenia
syrop klonowy do polania

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wymieszać z mąką, mlekiem i cukrem. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Rozpuścić masło na patelni i wyłożyć 2/3 masy. Pozostałą część wymieszać z kakao i wylać na wierzch. Przykryć pokrywką i smażyć ok 5-7 minut na średnim ogniu. Omlet na patelni trochę urośnie
J. Gotowy przełożyć na talerz i polać syropem klonowym. Smacznego

3 komentarze: