"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Rogaliki drożdżowe



Bardzo smaczne, rogaliki. Pierwszy raz jak je robiłam, miałam „problem” z wypływającym nadzieniem, ale metodą prób i błędów, doszłam do tego, jak je „nadziać” aby zawartość nie wypłynęła podczas pieczenia. 











Składniki (ok. 10 rogalików)

130 gram mąki
12 gram świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru pudru
10 łyżek letniego mleka
1 białko
3 łyżki śmietany 12%
Mała esencja waniliowa
2 łyżeczki cukru wanilinowego
100 gram serka ricotta
Słoiczek ulubionej konfitury

Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru pudru. W misce mąkę mieszamy z białkiem, esencją waniliową, śmietaną, wlewamy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Jeśli wyszło zbyt płynne, podsypać delikatnie mąką. Zagniatać ok. 5-7 minut aż zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski. Gotowe ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Truskawki drobno pokroić, wymieszać z cukrem wanilinowym i serkiem ricotta.
Ciasto, po wyjęciu z lodówki rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na dosyć cienki placek, wyciąć z niego kwadraty o bokach ok. 7/7cm, resztki ciasta zostawić, wyjdą z nich ciasteczka i innym kształcie. Na każdy kwadrat nałożyć 1 łyżeczkę serka z 1 łyżeczką konfitury i zawinąć w rożek, lub jak wyjdzie J. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Gotowe, jeszcze gorące posypać pozostałym pudrem. Smacznego!
 

2 komentarze: