Bardzo smaczne, rogaliki.
Pierwszy raz jak je robiłam, miałam „problem” z wypływającym nadzieniem, ale metodą prób i
błędów, doszłam do tego, jak je „nadziać” aby zawartość nie wypłynęła podczas
pieczenia.
Składniki (ok. 10 rogalików)
130 gram mąki
12 gram świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru pudru
10 łyżek letniego mleka
1 białko
3 łyżki śmietany 12%
Mała esencja waniliowa
2 łyżeczki cukru wanilinowego
100 gram serka ricotta
Słoiczek ulubionej konfitury
Drożdże rozpuszczamy w mleku
z dodatkiem 1 łyżeczki cukru pudru. W misce mąkę mieszamy z białkiem, esencją
waniliową, śmietaną, wlewamy rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto. Jeśli
wyszło zbyt płynne, podsypać delikatnie mąką. Zagniatać ok. 5-7 minut aż
zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski. Gotowe ciasto włożyć na godzinę do
lodówki. Truskawki drobno pokroić, wymieszać z cukrem wanilinowym i serkiem
ricotta.
Ciasto, po wyjęciu z lodówki
rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na dosyć cienki placek, wyciąć z niego
kwadraty o bokach ok. 7/7cm, resztki ciasta zostawić, wyjdą z nich ciasteczka i
innym kształcie. Na każdy kwadrat nałożyć 1 łyżeczkę serka z 1 łyżeczką
konfitury i zawinąć w rożek, lub jak wyjdzie J. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut. Gotowe, jeszcze
gorące posypać pozostałym pudrem. Smacznego!
uwielbiam rogaliki:D
OdpowiedzUsuńmusiały być pyszne ;D
OdpowiedzUsuń