"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Zapiekanka z makaronem

zapiekanki przepisy


Lubicie wyrzucać jedzenie? Ja nie cierpię. Szczególnie takiego, z którego można jeszcze coś zrobić. Co innego w przypadku nieudanego dania – ląduje w koszu bez zastanowienia, ale np. resztki nieugotowanego makaronu? Tak się złożyło, że zostało mi kilka rodzajów makaronu… w każdej paczce mniej niż jedna porcja. Jakoś nie miałam sumienia wyrzucać, więc przerobiłam w zapiekankę. Wyszła całkiem fajna kolacja. W szafce porządek, sumienie czyste, kolacja zjedzona ze smakiem – same plusy :




Składniki (te zależą od ilości waszych resztek, podaję orientacyjnie)

300 gram makaronu
100 gram szynki parmeńskiej
2 jajka
1 duża łyżka sera ricotta
1 duża łyżka zielonego pesto
100 ml mleka
1 łyżka oleju
Ser żółty do posypania na wierzch

Makarony ugotować, mocno al dente. Przełożyć do naczynia do zapiekanek. Jajka, mleko, ricotta i pesto zmiksować. Olejem polać  gorący, ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Szynkę pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z makaronem i na koniec zalać makaron masą z jajek, nabiału i pesto. Wierzch posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika na 30 minut, nagrzanego do 190 stopni. Gotową, odstawić do ostudzenia, pokroić na porcje i boki przyrumienić na suchej, teflonowej patelni. Smacznego.

 

1 komentarz:

  1. Pyszne danie, bardzo lubię!
    Pyszności u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń