Trufle czekoladowe Marty Gessler



Przepis źródłowy pochodzi z książki Marty Gessler pt. Kuchnia Marty. Kolory smaków. Wydawnictwo Publicat. Trufle wychodzą mocne, ciężkie – takie jakie powinny być. Dziś jeszcze trwa weekend, zapominamy o liczeniu kalorii :)











Składniki:

300 ml śmietany kremówki
¼ szklanki liści herbaty Earl Grey
150 g gorzkiej czekolady
Biała czekolada, mleczna czekolada – do obtaczania


Wykonanie:
Śmietanę zagotować w garnku z liśćmi herbaty. Zdjąć z ognia i odstawić na 2 minut aż herbata naciągnie. Czekoladę gorzką drobno posiekać, włożyć do miski i zalać gorącą, odcedzoną śmietaną. Odstawić na chwilę, żeby czekolada się rozpuściła, następnie energicznie ubijać (masa się napowietrzy i zrobi puszysta – ale nie będzie miała konsystencji bitej śmietany, lekko zgęstnieje). Odstawić do lodówki i chłodzić ok. 3 godzin. Masa stężeje i da się za pomocą łyżeczki formować kulki. Kuleczki obtaczać w tartej białej czekoladzie lub mlecznej. Odstawić jeszcze do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
 

Komentarze

Prześlij komentarz