Przepis źródłowy pochodzi z
książki Marty Gessler pt. Kuchnia Marty.
Kolory smaków. Wydawnictwo Publicat. Trufle wychodzą mocne, ciężkie – takie
jakie powinny być. Dziś jeszcze trwa weekend, zapominamy o liczeniu kalorii :)
Składniki:
300 ml śmietany kremówki
¼ szklanki liści herbaty Earl
Grey
150 g gorzkiej czekolady
Biała czekolada, mleczna
czekolada – do obtaczania
Wykonanie:
Śmietanę zagotować w garnku z
liśćmi herbaty. Zdjąć z ognia i odstawić na 2 minut aż herbata naciągnie. Czekoladę
gorzką drobno posiekać, włożyć do miski i zalać gorącą, odcedzoną śmietaną.
Odstawić na chwilę, żeby czekolada się rozpuściła, następnie energicznie ubijać
(masa się napowietrzy i zrobi puszysta – ale nie będzie miała konsystencji
bitej śmietany, lekko zgęstnieje). Odstawić do lodówki i chłodzić ok. 3 godzin.
Masa stężeje i da się za pomocą łyżeczki formować kulki. Kuleczki obtaczać w
tartej białej czekoladzie lub mlecznej. Odstawić jeszcze do lodówki na kilka
godzin. Smacznego.
Świetny przepis. Uwielbiam praliny. I Martę Gessler:)
OdpowiedzUsuń