"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Babka szafranowa



Lekkie ciasto na popołudniową przegryzkę. Słodkie, ale wyczuwalna nuta szafranu nadaje mu nieco charakteru i wyrazistości. Ciasto, które właściwie nie może się nie udać. Nawet początkującym miłośnikom wypieków.










Składniki:

3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag miękkiego masła
1 szklanka cukru
5 dużych jaj
1 opakowanie niteczek szafranu
1,5 szklanki mleka
1 łyżka masła do wysmarowania foremki (jeśli używacie silikonowej formy, masło nie jest potrzebne)

Mało utrzeć z cukrem na gładką, puszysta masę. Podczas ubijania dodawać po jednym jajku, czekając Az każde z nich zostanie dokładnie wymieszane z masą. ½ szklanki mleka podgrzać i rozpuścić w nim szafran. Do masy maślano-jajecznej przesiać przez sitko połowę mąki oraz wlać 1 szklankę mleka. Dokładnie wymieszać, po czym przesiać resztę mąki z proszkiem do pieczenia oraz wlać mleko z szafranem. Ponownie dokładnie wymieszać. Gotową masę przelać do foremki do pieczenia. Piec około godziny, do tzw. suchego patyczka  w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego.
 

2 komentarze:

  1. Wygląda tak, że szkoda byłoby mi ukroić kawałek, bo zaraz pewnie zjadłabym więcej i więcej..
    Kasia

    OdpowiedzUsuń