Lekkie ciasto na popołudniową
przegryzkę. Słodkie, ale wyczuwalna nuta szafranu nadaje mu nieco charakteru i
wyrazistości. Ciasto, które właściwie nie może się nie udać. Nawet
początkującym miłośnikom wypieków.
Składniki:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
25 dag miękkiego masła
1 szklanka cukru
5 dużych jaj
1 opakowanie niteczek
szafranu
1,5 szklanki mleka
1 łyżka masła do wysmarowania
foremki (jeśli używacie silikonowej formy, masło nie jest potrzebne)
Mało utrzeć z cukrem na
gładką, puszysta masę. Podczas ubijania dodawać po jednym jajku, czekając Az
każde z nich zostanie dokładnie wymieszane z masą. ½ szklanki mleka podgrzać i
rozpuścić w nim szafran. Do masy maślano-jajecznej przesiać przez sitko połowę
mąki oraz wlać 1 szklankę mleka. Dokładnie wymieszać, po czym przesiać resztę
mąki z proszkiem do pieczenia oraz wlać mleko z szafranem. Ponownie dokładnie
wymieszać. Gotową masę przelać do foremki do pieczenia. Piec około godziny, do
tzw. suchego patyczka w piekarniku
nagrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak, że szkoda byłoby mi ukroić kawałek, bo zaraz pewnie zjadłabym więcej i więcej..
OdpowiedzUsuńKasia