Pyszny, lekki serniczek to
moja miłość. Wygrywa zawody z każdym innym ciastem i nic nie może mu się
równać, chyba, że inny sernik. Uwaga! Proporcje w przepisie są na niewielka foremkę, maksymalnie o średnicy 20 cm, inaczej sernik wyjdzie niski. Jeśli macie większą formę, zalecam podwoić składniki :)
Składniki:
300 gram serka ricotta
300 gram jogurtu greckiego
3 jajka
6 łyżek brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
1 budyń śmietankowy
Oddzielamy białka od żółtek,
do żółtek dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnego kremu jajecznego
(ponieważ użyłam brązowego cukru, miksowanie trwa dłużej niż w przypadku cukru
jasnego). Do masy stopniowo dodajemy serek ricotta, i jogurt grecki. Na koniec
dodajemy proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy
w oddzielnej misce i delikatnie mieszamy
z masą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy całą masę. Pieczemy
ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przestudzony sernik wstawić
do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem sernik można posypać cukrem pudrem
lub przystroić karmelem.
Och, ricotta w serniku - niebo w gębie :) Ale mam ochotę go zrobić!
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki :D
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
Musi poleżeć w lodówce - marzenie. Sernik zjedzony od razu po wyjęciu z piekarnika. Był jeszcze gorący, ale po prostu przepyszny. Jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam. Bardzo polecam. Ewa
OdpowiedzUsuńJaka forma ma być Wymiar
OdpowiedzUsuńMój sernik piekłam w formie o średnicy 20 cm :)
Usuńmam dwa budynie jeden 35 g a drugi 60 g
OdpowiedzUsuńjaki ma byc?
wyszlo strasznie cienkie:( chyba sie nie udalo
OdpowiedzUsuńMnie też wyszło strasznie cienkie - tzn. najpierw wyrosło, potem opadło. Dobre owszem, ale wyglądu wcale...
OdpowiedzUsuńBudyń większy, czyli 60 g, sernik nie wychodzi wysoki (co widać na zdjęciu), weźcie pod uwagę ilość sera i jogurtu - łącznie nieco ponad 1/2 kg . Dodatkowo rozmiar foremni ma znaczenie, im większa, tym ciasto niższe ;), dlatego zalecam do tych proporcji niewielką formę. To jest taki sernik "jednoosobowy" :)
OdpowiedzUsuńWszystkim życzę Smacznego :)
Co na spod , ciasto kruche?
OdpowiedzUsuń