"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sernik ricotta

ser ricotta przepisy


Pyszny, lekki serniczek to moja miłość. Wygrywa zawody z każdym innym ciastem i nic nie może mu się równać, chyba, że inny sernik. Uwaga! Proporcje w przepisie są na niewielka foremkę, maksymalnie o średnicy 20 cm, inaczej sernik wyjdzie niski. Jeśli macie większą formę, zalecam podwoić składniki :)













Składniki:

300 gram serka ricotta
300 gram jogurtu greckiego
3 jajka
6 łyżek brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowy

Oddzielamy białka od żółtek, do żółtek dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnego kremu jajecznego (ponieważ użyłam brązowego cukru, miksowanie trwa dłużej niż w przypadku cukru jasnego). Do masy stopniowo dodajemy serek ricotta, i jogurt grecki. Na koniec dodajemy proszek budyniowy wymieszany z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy w  oddzielnej misce i delikatnie mieszamy z masą. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy całą masę. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przestudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem sernik można posypać cukrem pudrem lub przystroić karmelem.
 

11 komentarzy:

  1. Och, ricotta w serniku - niebo w gębie :) Ale mam ochotę go zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki :D

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi poleżeć w lodówce - marzenie. Sernik zjedzony od razu po wyjęciu z piekarnika. Był jeszcze gorący, ale po prostu przepyszny. Jedno z najlepszych ciast, jakie jadłam. Bardzo polecam. Ewa

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka forma ma być Wymiar

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój sernik piekłam w formie o średnicy 20 cm :)

      Usuń
  5. mam dwa budynie jeden 35 g a drugi 60 g
    jaki ma byc?

    OdpowiedzUsuń
  6. wyszlo strasznie cienkie:( chyba sie nie udalo

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie też wyszło strasznie cienkie - tzn. najpierw wyrosło, potem opadło. Dobre owszem, ale wyglądu wcale...

    OdpowiedzUsuń
  8. Budyń większy, czyli 60 g, sernik nie wychodzi wysoki (co widać na zdjęciu), weźcie pod uwagę ilość sera i jogurtu - łącznie nieco ponad 1/2 kg . Dodatkowo rozmiar foremni ma znaczenie, im większa, tym ciasto niższe ;), dlatego zalecam do tych proporcji niewielką formę. To jest taki sernik "jednoosobowy" :)
    Wszystkim życzę Smacznego :)

    OdpowiedzUsuń