"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Włoska sałatka z salami


Pożywna i niebanalna sałatka. Doskonała jako samodzielne danie na kolację. Lubię takie połączenia.













 Składniki (4 porcje)


4 jajka ugotowane na twardo
 5 dag dobrego salami w plasterkach
25 dag pomidorków koktajlowych
1 opakowanie rukoli
1 łyżka tartego parmezanu
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
Sól, świeżo mielony pieprz

Salami obsmażyć na chrupko na suchej patelni. Na talerze rozłożyć ukolę, pocięte na połówki pomidorki oraz przekrojone na cztery części jajka. Olej wymieszać z solą, pieprzem i octem balsamicznym, polać sałatkę. Na wierzch poukładać chrupiące plasterki salami oraz posypać świeżo tartym parmezanem. Smacznego.
 






1 komentarz: