"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Jamie Olivier i łosoś gotowany na parze

Jamie Olivier przepisy


Inspiracja pochodzi z książki autorstwa Jamiego Oliviera pt. Włoska wyprawa Jamiego.
Ryba, przygotowana na parze jest bardzo delikatna i smaczna. Sos wspaniale podkreśla jej smak. Całość tworzy lekkie i interesujące połączenie.












Porcję łososia przygotować w naczyniu do gotowania na parze, można np. w towarzystwie ulubionych warzyw.
W czasie gotowania, przyrządzić sos. Gotowe danie polać sosem.

Składniki sosu:

1 cytryna – wyciśnięty sok
3 ząbki czosnku (obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki)
5-6 listkow świeżej mięty
1 gałązka świeżego oregano – oberwane same listki)
Oliwa z oliwek, sól morska, świeżo mielony pieprz

Sok z cytryny przelać do słoiczka, dodać 3 razy więcej oliwy. Przyprawić solą i pieprzem oraz dodać świeże posiekane zioła oraz czosnek. Zakręcić słoiczek i dokładnie wymieszać miksturę.  Do końca gotowania łososia, odstawić aby smaki dobrze się połączyły. Smacznego.

 

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię dania przygotowane na parze :) Skusiły mnie te świeże zioła w sosie. Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń