Inspiracja pochodzi z książki
autorstwa Jamiego Oliviera pt. Włoska wyprawa Jamiego.
Ryba, przygotowana na parze
jest bardzo delikatna i smaczna. Sos wspaniale podkreśla jej smak. Całość
tworzy lekkie i interesujące połączenie.
Porcję łososia przygotować w
naczyniu do gotowania na parze, można np. w towarzystwie ulubionych warzyw.
W czasie gotowania,
przyrządzić sos. Gotowe danie polać sosem.
Składniki sosu:
1 cytryna – wyciśnięty sok
3 ząbki czosnku (obrane i
pokrojone w bardzo cienkie plasterki)
5-6 listkow świeżej mięty
1 gałązka świeżego oregano –
oberwane same listki)
Oliwa z oliwek, sól morska,
świeżo mielony pieprz
Sok z cytryny przelać do
słoiczka, dodać 3 razy więcej oliwy. Przyprawić solą i pieprzem oraz dodać
świeże posiekane zioła oraz czosnek. Zakręcić słoiczek i dokładnie wymieszać
miksturę. Do końca gotowania łososia, odstawić
aby smaki dobrze się połączyły. Smacznego.
Bardzo lubię dania przygotowane na parze :) Skusiły mnie te świeże zioła w sosie. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń