Kalafior z delikatna nutką
orientu. Polubiłam to danie i polubiłam serwowanego w ten sposób kalafiora.
Ciekawa odmiana.
Składniki:
1 kalafior średniej wielkości
1 cebula
4 ząbki czosnku
ok. 2 cm korzenia imbiru
4 marchewki
5-6 pieczarek
3 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka zielonej
pasty curry
700 ml bulionu
1 łyżeczka przyprawy garam
masala
sok wyciśnięty z połowy
limonki
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Cebulę czosnek, imbir pokroić
w bardzo drobną kosteczkę, podsmażyć na dużej patelni. Marchewkę obrać, pokroić
w grube plasterki, pieczarki w ósemki, kalafiora porozdzielać na mniejsze różyczki.
Jak cebulka będzie już miękka
dołożyć pastę curry a następnie wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać, tak żeby cała
mąka była połączona z cebulką (będzie to wyglądać jak kruszonka na
patelni). Wrzucić kalafiora, marchewkę i
pieczarki i podlać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i całość
dusić ok 20 minut. Pod koniec dosypać garam masale i dusić jeszcze ok 5 minut.
Gotowe danie pokropić sokiem z limonki i posypać drobna natką pietruszki.
Smacznego.
Fajne danie, smacznie wygląda :))
OdpowiedzUsuń