"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Krem z zielonych szparagów z serowymi kulkami



Już pewnie kiedyś wspominałam, że nie przepadałam za zupami-kremami. Do czasu aż zaczęłam eksperymentować z dodatkami do nich. Okazało się, że są smaczne, a moje dodatki fajnie je urozmaicają. 











Składniki na zupę:
1 pęczek zielonych szparagów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała cukinia
1 łyżka masła
Sól, pieprz, lubczyk

Składniki na serowe kulki:
150 g serka ricotta
Po 1 łyżce świeżo posiekanych ziół: bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki
Sól, pieprz


Kulki:
Ricottę odcisnąć w gazie z nadmiaru wody, dokładnie wymieszać z ziołami i za pomocą łyżeczki uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na czas dalszych przygotowań, chłodzić w lodówce.

Zupa:
Masło rozgrzać w garnku z grubym dnem, wrzucić poszatkowaną cebulę i czosnek. Jak zmiękną, dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz obrane i pokrojone szparagi, oprócz główek. Główki odkładamy. Dusimy ok. 10 minut a następnie zalewamy ok. 1,5 l wody. Dodajemy sól, pieprz oraz lubczyk i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie za pomocą blendera miksujemy zupę na krem, do zmiksowanej wrzucamy główki szparagów i gotujemy całość jeszcze 5 minut. Na talerz wlewamy zupę, dokładamy kilka kurek serowych i podajemy. Smacznego.

 

1 komentarz: