Już pewnie kiedyś
wspominałam, że nie przepadałam za zupami-kremami. Do czasu aż zaczęłam
eksperymentować z dodatkami do nich. Okazało się, że są smaczne, a moje dodatki
fajnie je urozmaicają.
Składniki na zupę:
1 pęczek zielonych szparagów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała cukinia
1 łyżka masła
Sól, pieprz, lubczyk
Składniki na serowe kulki:
150 g serka ricotta
Po 1 łyżce świeżo posiekanych
ziół: bazylia, oregano, tymianek, natka pietruszki
Sól, pieprz
Kulki:
Ricottę odcisnąć w gazie z
nadmiaru wody, dokładnie wymieszać z ziołami i za pomocą łyżeczki uformować
kulki wielkości orzecha włoskiego. Na czas dalszych przygotowań, chłodzić w
lodówce.
Zupa:
Masło rozgrzać w garnku z
grubym dnem, wrzucić poszatkowaną cebulę i czosnek. Jak zmiękną, dodać
pokrojoną w kostkę cukinię oraz obrane i pokrojone szparagi, oprócz główek.
Główki odkładamy. Dusimy ok. 10 minut a następnie zalewamy ok. 1,5 l wody.
Dodajemy sól, pieprz oraz lubczyk i gotujemy kolejne 10 minut. Po tym czasie za
pomocą blendera miksujemy zupę na krem, do zmiksowanej wrzucamy główki
szparagów i gotujemy całość jeszcze 5 minut. Na talerz wlewamy zupę, dokładamy
kilka kurek serowych i podajemy. Smacznego.
Bardzo ciekawe połączenie smaków.
OdpowiedzUsuń