"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Naleśniki lekkie

dietetyczne przepisy


Dietetyczna wersja naleśników. Odkąd zalecono mi unikanie nabiału, a szczególnie mleka, staram się znaleźć inne sposoby na ulubione dania, które dotychczas przyrządzałam z jego dodatkiem. Tym razem – naleśniki.










Składniki (4 małe naleśniki)

1 jajko
4 łyżki mąki żytniej
1/3  szklanki wody mineralnej niegazowanej
Szczypta soli
1 łyżka oliwy
Chutney z rabarbaru – przepis tutaj

Z mąki, jajka, wody i szczypty soli wyrobić ciasto – konsystencja dość płynna. Oliwę rozgrzać na patelni i usmażyć naleśniki. Po usmażeniu naleśników, podgrzać chutney i gorący pozawijać w każdy naleśnik. Smacznego.
 

3 komentarze: