"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Placki jogurtowo-truskawkowe



Przepyszne, intensywnie truskawkowe i bez dodatku cukru, placuszki, które pokochają i mali i duzi. Idealne na weekendowe śniadanie lub popołudniowy deser.













Składniki :
1 mały jogurt truskawkowy
3-4 łyżki mąki żytniej razowej
8 dużych truskawek
1 jajko
2 łyżeczki oliwy

Do jogurtu, dodać jajko, mąkę i wodę mineralną. Wyrobić dosyć gęste ciasto. Połowę truskawek pokroić na plasterki, wymieszać z ciastem. Oliwę rozgrzać na patelni, nakładać placuszki, tak aby w każdej porcji znalazła się truskawka, smażyć kilka minut z obu stron na złoty kolor. Pozostałe truskawki rozłożyć na talerzu, nałożyć na nie placki i delikatnie posypać resztą cukru pudru. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz