Przepyszne, intensywnie truskawkowe
i bez dodatku cukru, placuszki, które pokochają i mali i duzi. Idealne na
weekendowe śniadanie lub popołudniowy deser.
Składniki :
1 mały jogurt truskawkowy
3-4 łyżki mąki żytniej razowej
8 dużych truskawek
1 jajko
2 łyżeczki oliwy
Do jogurtu, dodać jajko, mąkę i
wodę mineralną. Wyrobić dosyć gęste ciasto. Połowę truskawek pokroić na
plasterki, wymieszać z ciastem. Oliwę rozgrzać na patelni, nakładać placuszki,
tak aby w każdej porcji znalazła się truskawka, smażyć kilka minut z obu stron
na złoty kolor. Pozostałe truskawki rozłożyć na talerzu, nałożyć na nie placki
i delikatnie posypać resztą cukru pudru. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz