"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Sałata z wędzonym kurczakiem i mango

lekkie sałatki przepisy


Mango to owoc zdradliwy. Kupując, trzeba go bardzo uważnie obejrzeć. Niedojrzałe jest twarde, ostre w smaku i raczej niesmaczne, dojrzałe – wprost cudowne, miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Jeśli kupicie mango i nie będziecie do końca pewni czy jest wystarczająco dojrzałe, pozwólcie mu poleżeć 2-3 dni na nasłonecznionym parapecie. Wtedy na 100 % zakochacie się w jego smaku.





Składniki (1 porcja)

¼ małej główki  sałaty lodowej
1 pomarańcza
½ owocu mango
1 mała czerwona cebula
1 kawałek wędzonego kurczaka (tzw. pałka, czyli dolne udko)
2 łyżki octu balsamicznego
Sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Pomarańczę przeciąć na pół, jedną połówkę wyfiletować, z drugiej wycisnąć sok. Połówkę mango obrać, pokroić na plasterki, cebulę pokroić w cienkie piórka. Wyciśnięty sok wymieszać z octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem. Sałatę ułożyć na półmisku, rozłożyć owoce, oraz podzielonego na części kurczaka, posypać cebulą oraz polać sosem. Smacznego.
 

1 komentarz:

  1. pyszna musi być:) podobają mi się połączenia smaków:)

    OdpowiedzUsuń