Mix, który w myślach
określiłam, jako „kuchnie świata” w pigułce. Wymieszałam tu produkty
charakterystyczne dla różnych kuchni – efekt mixu bardzo spodobał się
domownikom.
Składniki (na 6 tortilli)
6 krążków tortilli
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
½ cukinii
12 pieczarek
125 g (1 opakowanie)
mozarelli
kilka listków świeżej
kolendry
świeżo mielony pieprz
3 łyżki sosu sojowego
100 ml słodkiego sosu chilli
3 łyżki oleju
Rozgrzać olej na patelni,
wrzucić pokrojone warzywa: cebula – półtalarki, papryka paski, czosnek – grube
plasterki. Dusić kilka minut, aż lekko zmiekną. Dodać pokrojone w półplasterki
pieczarki oraz cukinię. Wrzucić poszatkowaną kolendrę. Dodać sos sojowy, sos
chilli oraz posypać świeżo mielonym pieprzem. Warzywa dusić ok. 10 minut –
powinny być miękkie, ale ciągle stawiające opór pod zębami, a na patelni
powinien wiąż być sos. Mozarellę pokroić w cienkie plasterki, na każdym placku
tortilli ułożyć po 3-4 plasterki sera oraz 2 łyżki uduszonych warzyw wraz z sosem. Zawinąć jak naleśniki i ułożyć w
żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20
minut. Podawać natychmiast. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz