Warzywna tortilla

dania bezmięsne


Mix, który w myślach określiłam, jako „kuchnie świata” w pigułce. Wymieszałam tu produkty charakterystyczne dla różnych kuchni – efekt mixu bardzo spodobał się domownikom.











Składniki (na 6 tortilli)

6 krążków tortilli
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
½ cukinii
12 pieczarek
125 g (1 opakowanie) mozarelli
kilka listków świeżej kolendry
świeżo mielony pieprz
3 łyżki sosu sojowego
100 ml słodkiego sosu chilli
3 łyżki oleju

Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojone warzywa: cebula – półtalarki, papryka paski, czosnek – grube plasterki. Dusić kilka minut, aż lekko zmiekną. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki oraz cukinię. Wrzucić poszatkowaną kolendrę. Dodać sos sojowy, sos chilli oraz posypać świeżo mielonym pieprzem. Warzywa dusić ok. 10 minut – powinny być miękkie, ale ciągle stawiające opór pod zębami, a na patelni powinien wiąż być sos. Mozarellę pokroić w cienkie plasterki, na każdym placku tortilli ułożyć po 3-4 plasterki sera oraz 2 łyżki uduszonych warzyw wraz  z sosem. Zawinąć jak naleśniki i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut. Podawać natychmiast. Smacznego.
 

Komentarze