Uwielbiam jagody, nie umywają
się do nich żadne borówki amerykańskie. Jagody to nasz narodowy skarb, nasz „polski
kawior” można by rzec… Uwielbiam je nie tylko jeść, uwielbiam je również
samodzielnie zbierać. Niezwykle uspakajające zajęcie… polecam wszystkim zabieganym,
poświęcić letnie przedpołudnie, iść do lasu i zbierając jagody uczyć się
cierpliwości… a po takiej lekcji już spokojnie możemy nagrodzić się np. porcją
tego serniczka J Inspirację znalazłam tutaj (http://bayaderka.blogspot.com/2012/04/sernik-z-jagodami-i-kawalkami-czekolady.html
)
Składniki (na okrągłą
tortownicę o średnicy ok. 25 cm.)
Herbatnikowy spód
200 gram herbatników
3 łyżki kakao
2 łyżki brązowego cukru
100 g masła
Masło roztopić w rondelku, chwilkę
przestudzić. Herbatniki pokruszyć jak najdrobniej (za pomocą tłuczka lub w
robocie kuchennym z funkcją szatkowania), do herbatników dodać kakao cukier
oraz roztopione masło. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć dno tortownicy.
Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
Masa serowa (wszystkie składniki muszą mieć
temperaturę pokojową)
500 g serka ricotta
500 g mascarpone
1 puszka słodzonego mleka
skondensowanego
1/3 szklanki soku z cytryny
5 jajek
1 czekolada mleczna
nadziewana o smaku owoców leśnych
1 czekolada biała
400 g jagód
Oba sery miksujemy z mlekiem
skondensowanym oraz sokiem z cytryny, na koniec dodajemy po 1 jajku. Czas miksowania
jajek ograniczyć do minimum, nie zależy nam aby masa była puszysta, bo sernik
po upieczeniu może pękać. Obie czekolady szatkujemy. Białą mieszamy z masą serową.
Mleczną mieszamy z jagodami. Wyjmujemy z lodówki tortownicę z przygotowanym spodem,
wlewamy ½ masy. Na masę układamy jagody z czekoladą i zalewamy pozostałą masą serową.
Do piekarnika nagrzanego do 150 stopni wstawiamy naczynie z wodą oraz
tortownicę z sernikiem. Naczynie z wodą w piekarniku zastępuje nam konieczność
pieczenia sernika w tzw. kąpieli wodnej, z czym moim zdaniem jest zdecydowanie
więcej zachodu. Pieczemy ok. 90 minut, jeżeli wierzch sernika zaczyna się
przyrumieniać, można go przykryć pergaminem, biały wygląda zdecydowanie
efektowniej. Upieczony i przestudzony sernik
wkładamy do lodówki co najmniej na 12 godzin. Przed podaniem przystroić świeżymy
jagodami oraz białą czekoladą. Smacznego.
uuuh! jak patrzę, to aż mi ślinka leci!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:) mniam:)
OdpowiedzUsuń