"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Tagliatelle z żołądkami drobiowymi w żółtym sosie

żołądki drobiowe przepis


Makaron, duuuużo sosu i drobiowe żołądki. Do takiego dania mojego męża nie trzeba namawiać. Zdarza się wręcz przeciwnie – to on namawia mnie abym częściej je dla niego przygotowywała. I jak tu nie ulec ;) 











Składniki na sos (4 porcje)
500 g żołądków drobiowych
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy typu vegeta
1 łyżka curry
1 łyżka mielonej kolendy
1 łyżka kurkumy
100 g śmietany 18%
2 łyżki mąki
1 łyżeczka masła
Sól, świeżo mielony pieprz

Żołądki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Odebrać szumowiny, zmniejszyć ogień, dodać przyprawę, curry oraz kolendrę i dusić na małym ogniu, pod pokrywką ale nie pod całkowitym przykryciem.
Cebulę, czosnek i paprykę posiekać, podsmażyć na maśle, rozgrzanym na patelni i dodać do garnka z żołądkami. Całość dusić ok. 50 minut do godziny. Jeśli żołądki są już miękkie, rozrobić w garnuszku śmietanę z mąką na gładką masę, dodać do niej kilka łyżek wody z garnka z żołądkami (dla zahartowania) a następnie całość wlać do żołądków. Dokładnie wymieszać, jak sos zgęstnieje i zacznie „bulgotać” zdjąć z gazu. Makaron przygotować według opisu na opakowaniu, wymieszać z sosem i natychmiast podawać. Smacznego.


3 komentarze:

  1. fajne połączenie, dawno już nie jadłam gulaszu z żołądków, polecam też z plackami ziemniaczanymi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z plackami też lubimy, szczególnie gulasz po węgiersku :)

      Usuń
  2. Lubię żołądki, ale nadal mało osób je jada i nie ma dużo przepisów ciekawych. Ten zapisałam sobie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń