"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Dorsz z papryką i szpinakiem



Danie jednogarnkowe, a właściwie… jednopiekarnikowe. Dla tych co nie lubią za poświęcać za dużo czasu na przygotowanie obiadu, danie idealne. Zdrowe, szybkie, odżywcze i dietetyczne.










Składniki (1 porcja)

1 filet świeżego dorsza
5-6 liści szpinaku
1/2 papryki czerwonej
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka oleju
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Filet oczyścić i osuszyć, szpinak umyć, paprykę pokroić w  piórka.
Kawałek folii aluminiowej posmarować olejem, filet z dorsza przyprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny, obłożyć papryką, następnie owinąć szpinakiem. Szpinak oprószyć gałką muszkatołową. Całość zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po wyjęciu odchylić folię i zostawić na 5-10 minut, aby nagromadzony sos lekko odparował i ostygł. Podawać z ryżem lub bułeczką. Smaczego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz