"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Fasolka szparagowa z wątróbką



Ta propozycja jest przede wszystkim zdrowa a następnie dietetyczna. A dodatkowo przygotowanie jej zajmie nie dłużej niż czas potrzebny na ugotowanie fasolki, więc naprawdę polecam.






Składniki (2 porcje)
0,5 kg fasolki szparagowej  
300 g wątróbki drobiowej
3 suszone pomidory
2 łyżeczki oleju z zalewy od suszonych pomidorów


Fasolkę umyć, odciąć końcówki u ugotować do miękkości. Ja zawsze warzywa gotuję na parze. Przekonałam się, że są o wiele smaczniejsze, mają ładniejszy kolor i nie trzeba ich właściwie solić. Zaletą jest także fakt, że ugotowanej, nie trzeba odcedzać, wystarczy po prostu przełożyć prosto na talerz, lub jak w przypadku tego dania na patelnię.  Polecam wszystkim ten sposób. Jak fasolka będzie już prawie miękka, rozgrzać olej na patelni, i usmażyć na nim kawałki oczyszczonej wątróbki, pod koniec smażenia dodać pokrojone suszone pomidory. Ugotowaną fasolkę przełożyć na patelnię do wątróbki i mieszać całość aż fasolka będzie natłuszczona z każdej strony. Doprawić całe danie solą oraz świeżo mielonym pieprzem i podawać. Najlepiej z sałatką ze świeżych pomidorów. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz