"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Frittata śniadaniowa



Co zrobić na śniadanie gdy okazuje się, że:
-  nikt nie pamiętał żeby kupić pieczywo
-  nikt nie ma ochoty na śniadanie na słodko
-  mimo wszystko chciałoby się zjeść coś extra
Z pomocą może przyjść właśnie frittata. Oczywiście odmian tego dania jest nieskończenie wiele, wszystko zależy od tego co mamy ochotę włożyć do środka albo czym właśnie dysponujemy w lodówce. Moja propozycja jest następująca:



Składniki (1duża porcja)

1 kawałek kiełbasy (ok. 5-6 cm.)
1 mała cebula
2 małe ziemniaki
2 jajka
2 duże łyżki śmietany
Olej do smażenia
Sól, pieprz, ostra czerwona papryka, szczypior

Na jednej patelni dusimy cebulę z kiełbaską ok. 5 minut, na drugiej na oleju smażymy pokrojone w plasterki ziemniaki – mniej więcej tyle samo czasu. Jajka mieszamy ze śmietaną, masę solimy, dodajemy pieprz oraz ostrą paprykę.
Zawartość obu patelni przekładamy do naczynia do zapiekania i zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut. Ja ustawiam w górnej części piekarnika, który nastawiam na opcję grill 1 poziom. Chodzi o to aby ciepło dochodziło przede wszystkim od góry, cała masa się zetnie a góra dodatkowo ładnie przyrumieni. Gotową posypać szczypiorkiem. Smacznego.    

 

2 komentarze:

  1. I to sie nazywa konkretna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z ziemniakami najlepsza... nawet bez dodatków :)

    OdpowiedzUsuń