Puszyste aromatyczne z
wypływająca ze środka czekoladą. Wspaniały deser, a nawet kolacja. Dobra
alternatywa dla ciast. Co prawda kaloryczność lepiej przemilczeć, ale czasem
tak lepiej ;)
Składniki (6 sporych racuchów)
300 g mąki
7 g suchych drożdży (takich z
torebki)
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka mleka
1 jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 czekolada mleczna
Szczypta soli
Olej do smażenia ok. ¾ szklanki
cukier puder po posypania
Mleko podgrzać, wymieszać w misce z cukrami, drożdżami, mąką, jajkiem cynamonem
oraz solą. Wyrobić wszystko ręką aż do połączenia składników i powstania dosyć
elastycznego ciasta i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Czekoladę
poszatkować na małe kawałki. Ciasto powinno trochę wyrosnąć. Po tym czasie,
oprószyć dłonie mąką, za pomocą łyżki odrywać porcje ciasta, formować w kształt
kulki i do środka wkładać kilka kawałków posiekanej czekolady. Dokładnie
zalepić, tak żeby czekolada była tylko w środku. Gotowe układać na blacie posypanym mąką i po uformowaniu wszystkich
przykryć jeszcze na ok. 10 minut ściereczką, żeby ciasto odpoczęło i jeszcze
troszkę urosło. Rozgrzać na patelni olej, powinien sięgać do połowy wysokości patelni,
włożyć racuchy i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć do uzyskania
złoto-brązowego koloru, czyli około 4 minuty z każdej strony. Gotowe, odsączyć z
nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem i od razu
podawać.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Od dawna jestem wielką fanką czekolady i z pewnością wypróbuję Twój pomysł na racuchy czekoladowe :). Od siebie mogę polecić natomiast blok czekoladowy z chałwą wg. przepisu wedlowskiego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Ostatnio go robiłam i jest przepyszny. Wg. mnie z chałwą jest jeszcze bardziej smaczniejszy.
OdpowiedzUsuń