"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Racuchy drożdżowe z czekoladą

czekoladowe racuchy


Puszyste aromatyczne z wypływająca ze środka czekoladą. Wspaniały deser, a nawet kolacja. Dobra alternatywa dla ciast. Co prawda kaloryczność lepiej przemilczeć, ale czasem tak lepiej ;)







Składniki (6 sporych racuchów)

300 g mąki
7 g suchych drożdży (takich z torebki)
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka mleka
1 jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 czekolada mleczna
Szczypta soli
Olej do smażenia ok. ¾ szklanki
cukier puder po posypania

Mleko podgrzać, wymieszać  w misce z cukrami, drożdżami, mąką, jajkiem cynamonem oraz solą. Wyrobić wszystko ręką aż do połączenia składników i powstania dosyć elastycznego ciasta i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Czekoladę poszatkować na małe kawałki. Ciasto powinno trochę wyrosnąć. Po tym czasie, oprószyć dłonie mąką, za pomocą łyżki odrywać porcje ciasta, formować w kształt kulki i do środka wkładać kilka kawałków posiekanej czekolady. Dokładnie zalepić, tak żeby czekolada była tylko w środku. Gotowe układać na  blacie posypanym mąką i po uformowaniu wszystkich przykryć jeszcze na ok. 10 minut ściereczką, żeby ciasto odpoczęło i jeszcze troszkę urosło. Rozgrzać na patelni olej, powinien sięgać do połowy wysokości patelni, włożyć racuchy i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć do uzyskania złoto-brązowego koloru, czyli około 4 minuty z każdej strony. Gotowe, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem i od razu podawać.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz