Wciąż szukam nowych pomysłów
na kalafiora. Lubię smak tego warzywa, ale wersja klasyczna z bułką tartą już
mi chyba nie wystarcza. Ten pomysł jest nawiązaniem do pure brokułowego, które
kiedyś namiętnie przygotowywałam....
Składniki (dla 3 osób):
1 mały kalafior
3 ząbki czosnku
1 pomidor
1 czerwona papryka
2 dymki (cebulki + szczypior)
3 jajka
½ szklanki mleka
100 gram startego żółtego
sera
2 łyżki oliwy
1 łyżka tartej bułki
sól, pieprz, suszone oregano
Gotujemy w garnku wodę, na
wrzątek ustawiamy naczynie do gotowania na parze i wkładamy do niego
oczyszczonego kalafior w całości, gotujemy do miękkości. Ugotowanego kalafiora
przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy 3 ząbki czosnku (także
przeciśnięte), 1 jajko, sól i pieprz do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą i delikatnie posypujemy tartą bułką. Przekładamy masę z kalafiora,
zostawiając w środku wgłębienie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni na 20 minut. W tym czasie kroimy w kosteczkę pomidora, sam miąższ bez
pestek, oczyszczoną paprykę oraz dymki ze szczypiorem. 2 jajka rozbijamy w
misce, dodajemy mleko i dokładnie wszystko mieszamy, masę mleczno-jajeczną
wlewamy do pokrojonych w kosteczkę warzyw, przyprawiamy solą, pieprzem, i
suszonym oregano. Dodajemy starty ser. Wyjmujemy z piekarnika naczynie z
kalafiorem i całą masę wlewamy we wgłębienie. Ponownie wstawiamy do piekarnika
i zapiekamy jeszcze 40 minut. Gotowe.
Też wolę kalafiora w innej wersji niż z bułką tartą, Twoja propozycja bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuń