"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Zapiekanka kalafiorowa

danie z kalafiorem


Wciąż szukam nowych pomysłów na kalafiora. Lubię smak tego warzywa, ale wersja klasyczna z bułką tartą już mi chyba nie wystarcza. Ten pomysł jest nawiązaniem do pure brokułowego, które kiedyś namiętnie przygotowywałam....









Składniki (dla 3 osób):

1 mały kalafior
3 ząbki czosnku
1 pomidor
1 czerwona papryka
2 dymki (cebulki + szczypior)
3 jajka
½ szklanki mleka
100 gram startego żółtego sera
2 łyżki oliwy
1 łyżka tartej bułki
sól, pieprz, suszone oregano

Gotujemy w garnku wodę, na wrzątek ustawiamy naczynie do gotowania na parze i wkładamy do niego oczyszczonego kalafior w całości, gotujemy do miękkości. Ugotowanego kalafiora przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dodajemy 3 ząbki czosnku (także przeciśnięte), 1 jajko, sól i pieprz do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i delikatnie posypujemy tartą bułką. Przekładamy masę z kalafiora, zostawiając w środku wgłębienie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie kroimy w kosteczkę pomidora, sam miąższ bez pestek, oczyszczoną paprykę oraz dymki ze szczypiorem. 2 jajka rozbijamy w misce, dodajemy mleko i dokładnie wszystko mieszamy, masę mleczno-jajeczną wlewamy do pokrojonych w kosteczkę warzyw, przyprawiamy solą, pieprzem, i suszonym oregano. Dodajemy starty ser. Wyjmujemy z piekarnika naczynie z kalafiorem i całą masę wlewamy we wgłębienie. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze 40 minut. Gotowe.
 

1 komentarz:

  1. Też wolę kalafiora w innej wersji niż z bułką tartą, Twoja propozycja bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń