"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Karmel – przystroi niejeden deser

karmel jak zrobić


Najszybszy sposób na efektowną dekorację na deserze? Karmel. Trudno go zepsuć a efekt jest zawsze niepowtarzalny. Polubiłam w ten sposób dekorować desery. Przygotowuję tuż przed przyjściem gości, do czasu podania deseru, będzie już idealny do użycia.










Składniki:

1 szklanka cukru
2 łyżki soku z cytryny
20 centymetrowy pasek pergaminu

Cukier i sok z cytryny umieszczamy w garnku z grubym dnem, stawiamy na gaz i od czasu do czasu mieszając gotujemy aż cukier się rozpuści i nabierze mocno złotego koloru. Zestawić z gazu, odczekać ok 1 minuty, aż zacznie lekko stygnąć i za pomocą łyżki wylewać na  pergamin, tworząc fantazyjne esy-floresy. Zostawić w suchym i chłodnym miejscu (nie lodówka!!!!) do zastygnięcia na co najmniej 30 minut. Gotowymi kawałkami przystroić deser tuż przed podaniem.
 

2 komentarze: