"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Niezawodne penne z boczniakami

makaron penne przepisy


Mam takie dania, które serwuję kiedy chcę uwieść swoich gości smakiem, a nie mam czasu na eksperymentowanie z nowymi przepisami. Należy do nich właśnie to penne. Sos wychodzi zawsze, przygotowuje się go dosyć szybko i smakuje zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej. Tu podaje wersję mięsną.





Składniki (6 osób)

500 g makaronu penne
300 g boczniaków
300 g filetu z piersi indyka
100 g długodojrzewającego salami (czasami w wersji z orzechami)
250 ml słodkiej śmietanki 30%
250 ml białego wina wytrawnego (do tej wersji używam hiszpańskiej Rioji)
150 g sera gorgonzola
1 cebula (pokroić w kosteczkę)
3 ząbki czosnku (posiekać)
3 gałązki oregano + 3 łyżki posiekanych świeżych listków
4 łyżki oliwy z oliwek
Świeżo tarty parmezan do posypania
Sól, świeżo mielony pieprz

Mięso z indyka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, dodać 2 łyżki oliwy oraz 2 gałązki oregano, dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć i odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania na co najmniej godzinę.

Na bardzo dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, przesmażyć na złoty kolor cebulę z czosnkiem. Dodać kawałki indyka, oraz pokrojone w kosteczkę salami. Smażyć ok. 5 minut aż mięso zrobi się białe z każdej strony. Dodać pokrojone w paseczki grzyby i dolać białe wino. Zwiększyć ogień pod patelnią, cały czas mieszając smażyć ok. 5 minut aż alkohol wyparuje a sos zredukuje się o połowę. Ponownie zmniejszyć ogień, dolać śmietankę oraz dodać pokrojony w kawałki ser i posiekane oregano. Przykryć pokrywką i dusić ok. 20 minut. W tym czasie ugotować makaron bardzo al dente, czyli wyłączyć ok. 2 minuty przed czasem podanym na opakowaniu. Sos, przyprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem , dodać na patelnię ugotowany al dente makaron, dokładnie wszystko wymieszać, zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i zostawić na ok 5 minut, żeby makaron wchłonął część sosu. Po tym czasie ponakładać porcje na talerze, posypać świeżo utartym parmezanem, ozdobić resztą parmezanu i natychmiast podawać. Smacznego.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz