Mam takie dania, które serwuję
kiedy chcę uwieść swoich gości smakiem, a nie mam czasu na eksperymentowanie z
nowymi przepisami. Należy do nich właśnie to penne. Sos wychodzi zawsze,
przygotowuje się go dosyć szybko i smakuje zarówno w wersji mięsnej jak i wegetariańskiej.
Tu podaje wersję mięsną.
Składniki (6 osób)
500 g makaronu penne
300 g boczniaków
300 g filetu z piersi indyka
100 g długodojrzewającego salami
(czasami w wersji z orzechami)
250 ml słodkiej śmietanki 30%
250 ml białego wina
wytrawnego (do tej wersji używam hiszpańskiej Rioji)
150 g sera gorgonzola
1 cebula (pokroić w
kosteczkę)
3 ząbki czosnku (posiekać)
3 gałązki oregano + 3 łyżki
posiekanych świeżych listków
4 łyżki oliwy z oliwek
Świeżo tarty parmezan do
posypania
Sól, świeżo mielony pieprz
Mięso z indyka pokroić w
kostkę, przyprawić solą, pieprzem, dodać 2 łyżki oliwy oraz 2 gałązki oregano,
dokładnie wymieszać, szczelnie przykryć i odstawić w chłodne miejsce do zamarynowania
na co najmniej godzinę.
Na bardzo dużej patelni rozgrzać
pozostałą oliwę, przesmażyć na złoty kolor cebulę z czosnkiem. Dodać kawałki
indyka, oraz pokrojone w kosteczkę salami. Smażyć ok. 5 minut aż mięso zrobi
się białe z każdej strony. Dodać pokrojone w paseczki grzyby i dolać białe
wino. Zwiększyć ogień pod patelnią, cały czas mieszając smażyć ok. 5 minut aż
alkohol wyparuje a sos zredukuje się o połowę. Ponownie zmniejszyć ogień, dolać
śmietankę oraz dodać pokrojony w kawałki ser i posiekane oregano.
Przykryć pokrywką i dusić ok. 20 minut. W tym czasie ugotować makaron bardzo al
dente, czyli wyłączyć ok. 2 minuty przed czasem podanym na opakowaniu. Sos,
przyprawić solą oraz świeżo mielonym pieprzem , dodać na patelnię ugotowany al
dente makaron, dokładnie wszystko wymieszać, zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i
zostawić na ok 5 minut, żeby makaron wchłonął część sosu. Po tym czasie
ponakładać porcje na talerze, posypać świeżo utartym parmezanem, ozdobić resztą
parmezanu i natychmiast podawać. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz