"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Szybki mus czekoladowy z awokado

mus z awokado


Awokado, stanowi dla mnie pewną zagadkę. Samo w sobie nie smakuje mi zupełnie. Jest mdłe. Ale chyba to właśnie stanowi o jego sukcesie, bo połączone z innymi składnikami jest doskonałą  bazą zarówno do dań na słodko jak i wytrawnych. Ważna rzecz – używamy tylko dojrzałego owocu. Najlepiej po kupieniu potrzymać kilka dni w ciepłym miejscu w domu, żeby spokojnie dojrzało. Po naciśnięciu, wyraźnie musicie czuć miękkość pod skórką. Wtedy podczas obierania, skórka właściwie oddziela się sama a miąższ ma konsystencję zbliżoną do masła.



Składniki na 1 porcję:

1 mały owoc awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
4 łyżki płatków migdałowych

Płatki przyrumienić na słoty kolor na suchej patelni. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Połowę płatków rozłożyć na talerzyk, nałożyć na nie mus, przykryć pozostałymi płatkami. Smacznego.
 

1 komentarz: