Awokado, stanowi dla mnie
pewną zagadkę. Samo w sobie nie smakuje mi zupełnie. Jest mdłe. Ale chyba to właśnie stanowi o jego sukcesie, bo połączone z innymi składnikami jest
doskonałą bazą zarówno do dań na słodko
jak i wytrawnych. Ważna rzecz – używamy tylko dojrzałego owocu. Najlepiej po
kupieniu potrzymać kilka dni w ciepłym miejscu w domu, żeby spokojnie dojrzało. Po
naciśnięciu, wyraźnie musicie czuć miękkość pod skórką. Wtedy podczas obierania,
skórka właściwie oddziela się sama a miąższ ma konsystencję zbliżoną do masła.
Składniki na 1 porcję:
1 mały owoc awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
4 łyżki płatków migdałowych
Płatki przyrumienić na słoty
kolor na suchej patelni. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Połowę płatków
rozłożyć na talerzyk, nałożyć na nie mus, przykryć pozostałymi płatkami. Smacznego.
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuń