Szybki mus czekoladowy z awokado

mus z awokado


Awokado, stanowi dla mnie pewną zagadkę. Samo w sobie nie smakuje mi zupełnie. Jest mdłe. Ale chyba to właśnie stanowi o jego sukcesie, bo połączone z innymi składnikami jest doskonałą  bazą zarówno do dań na słodko jak i wytrawnych. Ważna rzecz – używamy tylko dojrzałego owocu. Najlepiej po kupieniu potrzymać kilka dni w ciepłym miejscu w domu, żeby spokojnie dojrzało. Po naciśnięciu, wyraźnie musicie czuć miękkość pod skórką. Wtedy podczas obierania, skórka właściwie oddziela się sama a miąższ ma konsystencję zbliżoną do masła.



Składniki na 1 porcję:

1 mały owoc awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
4 łyżki płatków migdałowych

Płatki przyrumienić na słoty kolor na suchej patelni. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Połowę płatków rozłożyć na talerzyk, nałożyć na nie mus, przykryć pozostałymi płatkami. Smacznego.
 

Komentarze

Prześlij komentarz