Gulasz leśny

gulasz mięsny


Leśne smaki w tym daniu to nie dziczyzna jakby się mogło wydawać a zestaw przypraw i ziół, dla mnie  kojarzących się właśnie z lasem. Jest dosyć ciężki, dlatego nie polecam go osobom będącym na diecie, ale ci którzy nie muszą liczyć kalorii, spokojnie mogą się nim delektować. Najlepiej smakuje z kaszą typu pęczak. 









Składniki na 4 porcje

Marynata: 3 łyżki oleju, 5 ziarenek jałowca, 5 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, ½ łyżeczki igiełek świeżego rozmarynu

400 g biodrówki wieprzowej
2 łyżki mąki
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
200g leśnych grzybów (mogą być mrożone)
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 ml bulionu
250 ml śmietanki 30%
3-4 wędzone śliwki (absolutnie nie suszone kalifornijskie!)
1 łyżeczka musztardy Dijon
Natka pietruszki
Sól, świeżo mielony pieprz

Przygotować marynatę: jałowiec, pieprz, sól morską utrzeć w moździerzu. Igiełki rozmarynu posiekać, dodając do siekania skórkę otartą z cytryny. Wszystkie składniki przełożyć do pojemnika, dodać olej i wymieszać z pokrojonym w kostkę mięsem. Zakryć szczelnie pojemnik i odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Śliwki pokroić w drobne kawałki i zalać bulionem. Zostawić na ok 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać olej, mięso wyjąć z lodówki oprószyć mąką i obsmażyć na patelni z każdej strony na dość mocnym ogniu (chodzi tylko o to aby ścięła się zewnętrzna część kawałków mięsa, dzięki czemu soki, które zostały wewnątrz sprawią, że mięsko mimo duszenia pozostanie soczyste). Obsmażone mięsko przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać bulionem ze śliwkami i dusić na wolnym ogniu. Na patelnię dodać masło i po rozgrzaniu zeszklić cebulkę z czosnkiem, po kilku minutach dodać grzyby, smażyć aż odparuje woda z grzybów, następnie całość przełożyć  garnka z mięsem. Musztardę rozrobić ze śmietanką i powoli przelać do mięsa, dusić na wolnym ogniu aż całość zgęstnieje. Na koniec doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, przed podaniem posypać poszatkowaną natką. Smacznego.
 

Komentarze