Smacznie i dietetycznie, a do tego zdrowo. Żeby każde danie takie było :)
Składniki (2 porcje):
dorsz – 2 filety
2 łyżki pesto
500 g szpinaku
500 g passaty
1 czosnek
1 cebula
2 łyżki oliwy
świeża bazylia – oberwane listki,
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotować sos pomidorowy:
czosnek i cebule posiekać, zeszklić na patelni na rozgrzanej oliwie, dodać
passatę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Filety z dorsza opłukać,
oczyścić i osuszyć. Każdy posmarować 1 łyżką pesto oraz ułożyć grubą warstwę
szpinaku. Zwinąć w roladkę, włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarowanego
olejem. Roladki zalać sosem pomidorowym oraz dołożyć do naczynia resztę
szpinaku i kilkanaście listków bazylii. Zapiekać 40 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni. Podawać z ryżem lub pieczywem. Smacznego.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńDla mnie to niemal restauracyjne danie :)
OdpowiedzUsuń