"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Zdrowe placki z maślanką

placki z maślanki


Śniadaniowa propozycja, czyli placki z maślanką i mąką gryczaną. Mąka gryczana, zawiera o wiele więcej cennych wartości odżywczych niż pszenna. Ostatnio używałam także zdrowej mąki żytniej razowej, ale w przypadku placków i naleśników, średnio się sprawdza, po prostu jest zbyt gruboziarnista. Mąka gryczana zdecydowanie podniosła jakość ciasta na placki. Polecam. Składniki – podaję wartości przybliżone – zawsze robię na tzw. oko, dosypując mąkę do zmieszanych wcześniej pozostałych składników. Mąki tyle, żeby ciasto miało pożądaną konsystencję – w tym przypadku musi być trochę rzadsze niż na racuchy ale gęstsze niż naleśnikowe aby całkowicie nie rozlało się po patelni. Wprawa czyni mistrza, więc po kilku próbach, na pewno znajdziecie najlepsze dla siebie proporcje.



Składniki 2 porcje
120 ml maślanki
100 g mąki gryczanej
1 jajko
1 łyżeczka cukru pudru
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka esencji rumowej
2-3 łyżki oleju do smażenia
ulubione owoce do dekoracji

Jajko roztrzepać z maślanką, sodą oraz cukrem, po woli dosypywać mąkę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Odstawić ciasto na ok. 20 min aby odpoczęło. Olej rozgrzać na patelni nakładać ciasto partiami i smażyć na złoty kolor  z obu stron. Nadmiar oleju odsączyć na papierowym ręczniku, placki ułożyć na talerzu, dodać ulubione owoce oraz posypać cukrem pudrem lub syropem klonowym. Smacznego.
 

3 komentarze:

  1. Wspaniałe placuszki, uwielbiam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie:) zrobiłam sobie taki lacki wczoraj na obiad:D

    OdpowiedzUsuń
  3. ja dodaje jeszcze cynamon i galke muszkatulowa- pychotka :)

    OdpowiedzUsuń