"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kurczak pieczony z papryką

pieczone udka z kurczaka


Sposobów na pieczonego kurczaka jest wiele. Lubię też to, że wstawiam do piekarnika i mogę zając się czymś innym, nie muszę stać, mieszać, pilnować – co prawda każda z tych czynności w kuchni jest fajna ale czasami zależy aby było danie było nie tylko smaczne ale żeby powstało niejako „przy okazji” innych czynności.


Składniki (4 porcje)

4 ćwiartki z kurczaka (duże udka)
2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki
4 łyżki oliwy
2/3 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Kilka igiełek rozmarynu - posiekać
Szczypta otartej skórki z cytryny
2 łyżeczki masła

Kurczaka umyć, osuszyć, wysmarować oliwą. Przyprawy: obie papryki, sól, pieprz, rozmaryn, skórkę z cytryny zmieszać ze sobą i całą mieszanką natrzeć naoliwione udka. Ułożyć w naczyniu do pieczenia. Czosnek posiekać jak najdrobniej, posypać nim kurczaka, całość przykryć folią aluminiową do pieczenia (matową stroną na zewnątrz). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 1 godzinę. Po pół godzinie, wyjąć folię i każdy kawałek kurczaka posmarować cieniutka warstewką masła, do naczynia wlać ok 100 ml wody. Dopiec do końca. Udka powinny mieć złoto-brązową chrupiącą skórkę, to że są upieczone poznacie po 2 rzeczach: po pierwsze po przekłuciu widelcem wypływa przeźroczysty a nie czerwony ani różowy sos, po drugie dolna cześć udka odchodzi od kości.
Podawać z ulubionym dodatkiem oraz sałatą. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz