"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Tuńczyk z cukinią i makaronem razowym

makaron z tuńczykiem i cukiniątuńczyk przepisy



















Premiera najnowszej reklamy produktów Rio Mare, której twarzą został Kevin Costner była okazją do zorganizowania spotkania z blogerami oraz dziennikarzami kulinarnymi. W takim towarzystwie rzecz jasna nie mogło obyć się bez wspólnego gotowania. Powstało więc kilka smacznych i różnorodnych dań, których podstawę stanowił właśnie tuńczyk Rio Mare. We własnej kuchni także wykorzystuję produkty Rio Mare, zarówno do dań obiadowych jak i sałatek, past i … sosów. Dziś miałam ochotę na zdrowy makaron, który podałam właśnie z tuńczykiem oraz cukinią. I jak to we włoskiej kuchni bywa, przygotowanie całego dania trwa tyle, co ugotowanie makaronu :), szybko, łatwo i bardzo smacznie. Viva Rio Mare!





Składniki (1 porcja)

50 g makaronu razowego
1 mała cukinia
½ puszki tuńczyka w sosie własnym
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju z pestek winogron
Sól, świeżo mielony pieprz, odrobina chili

Przygotować makaron al dente. W trakcie gotowania makaronu, na dużej patelni podsmażyć czosnek z szalotką, dodać cukinię i dusić kilka minut, Jak cukinia zacznie lekko mięknąć dodać odsączonego z zalewy tuńczyka. Na koniec wrzucić ugotowany makaron, przyprawić całość do smaku solą, pieprzem oraz mielonym chili. Smacznego.

I jeszcze kilka zdjęć ze wspólnego gotowania z Rio Mare. Przygotowywane dania to:
Makaron z tuńczykiem i szparagami, kacze jaja faszerowane pastą z tuńczyka, oliwki nadziewane tuńczykiem i smażone w panierce, cielęcina duszona podawana z sosem z tuńczyka oraz przystawka z tuńczyka z bakłażanem i suszonymi pomidorami.


 













ostatnie zdjęcie: fot. materiały prasowe
















1 komentarz:

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń