"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Moskole

potrawy z ziemniaków


Fajna alternatywa dla ziemniaków, szczególnie podana z dobrym sosikiem, w którym moskole można sobie maczać :). Niestety nie jest to danie na tzw. szybki obiadek. Tu trzeba sobie zarezerwować około 1,5 godziny ale zapewniam, że warto.


Składniki na 2 porcje:

0,5 kg ziemniaków
1 szklanka mąki + trochę do podsypania
0,5 szklanki kefiru
200 g bryndzy
2 łyżki kwaśniej śmietany
1 łyżeczka soli
Świeżę zioła: rozmaryn i tymianek

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przestudzić i przepuścić przez prasę. Wymieszać z mąką oraz kefirem i szybko zagnieść ciasto. Blat podsypać mąką, z ciasta ulepić wałek i pokroić na grube plastry (ok1,5-2 cm). Każdy lekko spłaszczyć i zrobić niewielkie wgłębienie. Bryndze wymieszać ze śmietaną i nakładać na każdy placek z ciasta. Podokładać gałązki ziół. Placki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Gotowe smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Dla mnie bomba mimo dłuższego czasu przygotowania :))

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi ciekawie, muszę wypróbować :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń