"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kasza gryczana prażona z warzywami




prażona kasza gryczana przepisy

Uwielbiam kaszę gryczaną prażoną, nie gotowaną. Kasza uprażona w piekarniku w niczym nie przypomina tej gotowanej w torebce. Uwierzcie, że odkryjecie jej smak na nowo i już nie będziecie mieli ochoty na gotowanie kaszy w torebkach.  Każde uprażone ziarenko jest lekko sprężyste, nie rozpada się i nie powoduje „papki” na talerzu. Tutaj, uprażoną kasze połączyłam z warzywami. Wyszło wspaniałe danie,  które może być podawane samodzielnie lub jako dodatek do mięs.


Składniki (4 porcje)

1 szklanka kaszy gryczanej
5 dkg smalcu lub masła
10 dkg grzybów suszonych
2 łodyżki selera naciowego
1 mała pietruszka
1 mała marchewka
1 mały por
2 szalotki
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu

Grzyby gotujemy w garnku do miękkości. Osączamy, a powstały wywar mocno doprawiamy solą oraz pieprzem – smak soli i pieprzu musi być mocno wyczuwalny.
W brytfance lub garnku o grubym dnie topimy smalec (lub masło – ale od razu uprzedzam, że moim zdaniem ze smalcem kasza wychodzi lepsza) wsypujemy kaszę i mieszamy tak, żeby tłuszcz otoczył każde ziarenko. Smażymy chwilkę cały czas mieszając aż kasza wchłonie tłuszcz, następnie dolewamy 1 ¼ szklanki doprawionego solą i pieprzem wywaru z grzybów. Zostawiamy na gazie aż kasza wchłonie płyn, następnie, garnek przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 40 minut. W tym czasie kroimy drobno wszystkie warzywa i podsmażamy na oliwie na patelni. Warzywa muszą być al’dente czyli lekko miękkie ale wciąż chrupiące.
Gotową kasze wyjmujemy z piekarnika i mieszamy z warzywami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz