"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Racuchy z awokado i ricottą

placki z ricotty


Śniadanie, które powstało dosyć nieoczekiwanie. Miał być po prostu twarożek z awokado, ale … coś mnie podkusiło żeby pokombinować ;) znacie to uczucie?
Tak więc z tych kombinacji wyszły racuchy. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Trochę ciężkie do przewracania na patelni ale… ich smak wynagradza trudy przygotowań :) i śniadanie wyszło pyszne i na ciepło – a takie zdecydowanie wolę.



Składniki:
1 mocno dojrzałe awokado
100 g serka ricotta
3 łyżki mąki gryczanej
1 jajko – samo białko
Szczypta soli
1 łyżeczka cukru pudru

Awokado obrać, rozgnieść widelcem w głębokim talerzu, dokładnie wymieszać z serkiem ricotta. Do masy dodać mąkę gryczaną, białko jaja oraz szczyptę soli. Wmieszać aby nie było grudek. Patelnię o grubym dnie mocno rozgrzać, masę nakładać łyżką, formując okrągłe placuszki. Smażyć na złoty kolor z obu stron, delikatnie przekładając za pomocą drewnianej szpatułki. Uwaga, racuchy wychodzą miękkie w środku, dlatego nie powinny być zbyt grube ani zbyt wielkie, inaczej będziecie mieli problemy z ich przekładaniem na drugą stronę. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz