"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Risotto ze szpinakiem

risotto z suszonymi pomidorami


Lubię risotto z wielu powodów. Między innymi za to, że fajnie się je przygotowuje, za to że jest takie różnorodne ale najbardziej za to, że jest takie smaczne. W tej wersji ryż połączyłam ze szpinakiem, suszonymi pomidorami oraz szynką parmeńską. Bardzo fajnie się to skomponowało. Polecam!


Składniki (4 porcje)

1 pełna szklanka ryżu arborio
250 g szpinaku – najlepiej baby szpinak, czyli małe listki
4 pomidory suszone, osączone z oliwy
 100 g szynki parmeńskiej w cienkich plasterkach
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ łyżki masła
0,7 l bulionu (może być z kostki rosołowej)
2 łyżki tartego parmezanu
Sól, pieprz

Szpinak umyć, osuszyć. Cebulę i czosnek poszatkować. Masło rozgrzać na dużej patelni, wrzucić cebulę i czosnek i smażyć aż się zeszkli. Dodać ryż, dokładnie wymieszać aby każde ziarenko było obtoczone w tłuszczu. Mieszając podgrzewać ok. 3 minut i zacząć dodawać bulion. Bulion dodawać małymi porcjami, czekając aż poprzednia cała zostanie wchłonięta przez ryż. Po dodaniu prawie całego płynu, dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz szynkę parmeńską, dokładnie wymieszać, dolać resztę bulionu i dodać szpinak. Mieszając, poczekać aż ryż wchłonie cały płyn z patelni. Danie powinno być gotowe. Ryż nie może być rozgotowany, tylko przygotowany al dente, czyli ziarenko powinno stawiać lekki opór przy próbie przegryzienia ;). Jeśli ryż nadal jest za twardy, należy dodać kolejną porcję bulionu, jeśli w trakcie przygotowywania Uznamy, że jest już idealny – nie trzeba dolewać bulionu do końca. Podawać natychmiast posypane świeżo tartym parmezanem. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz