Lubię risotto z wielu
powodów. Między innymi za to, że fajnie się je przygotowuje, za to że jest
takie różnorodne ale najbardziej za to, że jest takie smaczne. W tej wersji ryż
połączyłam ze szpinakiem, suszonymi pomidorami oraz szynką parmeńską. Bardzo
fajnie się to skomponowało. Polecam!
Składniki (4 porcje)
1 pełna szklanka ryżu arborio
250 g szpinaku – najlepiej baby
szpinak, czyli małe listki
4 pomidory suszone, osączone
z oliwy
100 g szynki parmeńskiej w cienkich
plasterkach
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ łyżki masła
0,7 l bulionu (może być z
kostki rosołowej)
2 łyżki tartego parmezanu
Sól, pieprz
Szpinak umyć, osuszyć. Cebulę
i czosnek poszatkować. Masło rozgrzać na dużej patelni, wrzucić cebulę i
czosnek i smażyć aż się zeszkli. Dodać ryż, dokładnie wymieszać aby każde
ziarenko było obtoczone w tłuszczu. Mieszając podgrzewać ok. 3 minut i zacząć
dodawać bulion. Bulion dodawać małymi porcjami, czekając aż poprzednia cała
zostanie wchłonięta przez ryż. Po dodaniu prawie całego płynu, dodać pokrojone
w paseczki suszone pomidory oraz szynkę parmeńską, dokładnie wymieszać, dolać
resztę bulionu i dodać szpinak. Mieszając, poczekać aż ryż wchłonie cały płyn z
patelni. Danie powinno być gotowe. Ryż nie może być rozgotowany, tylko
przygotowany al dente, czyli ziarenko powinno stawiać lekki opór przy próbie
przegryzienia ;). Jeśli ryż nadal jest za twardy, należy dodać kolejną porcję
bulionu, jeśli w trakcie przygotowywania Uznamy, że jest już idealny – nie trzeba
dolewać bulionu do końca. Podawać natychmiast posypane świeżo tartym
parmezanem. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz