"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Zupa z ciecierzycy

ciecierzyca przepisy


Ciecierzyca – bogactwo dobroczynnych składników odżywczych. W polskiej kuchni zaczyna być częstym gościem. Niedawno gościła także u mnie, w formie pysznej zupy.


Składniki  (4 porcje)

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
4 łodygi selera naciowego
2 szalotki
1 papryczka peperoni
1 kartonik pomidorów krojonych
2 łyżki oleju z pestek winogron
Garść świeżej bazylii – poszatkowanej

Ciecierzycę zalać wodą i moczyć co najmniej 12 godzin, następnie wypłukać zalać świeżą wodą i gotować około godziny, zbierając co jakiś czas wytwarzającą się białą pianę. Solimy pod koniec gotowania (ja soli do gotowania ciecierzycy nie używam, lepiej smakuje mi bez soli).
W garnku rozgrzać olej i wrzucić posiekaną szalotkę i papryczkę. Smażyć kilka minut, następnie dodać pokrojonego drobno selera naciowego oraz wlać pomidory. Całość dusić ok. 10 minut i następnie zalać wodą (ok. 2 szklanki). Gotować aż seler będzie miękki, dodać posiekaną bazylię oraz  1,5 szklanki ciecierzycy i gotować jeszcze ok. 5 minut po czym całą zupę zblendować. Dorzucić resztę soczewicy i gotowe. Smacznego.

1 komentarz: