Ciecierzyca – bogactwo dobroczynnych
składników odżywczych. W polskiej kuchni zaczyna być częstym gościem. Niedawno
gościła także u mnie, w formie pysznej zupy.
Składniki (4 porcje)
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
4 łodygi selera naciowego
2 szalotki
1 papryczka peperoni
1 kartonik pomidorów
krojonych
2 łyżki oleju z pestek
winogron
Garść świeżej bazylii –
poszatkowanej
Ciecierzycę zalać wodą i moczyć
co najmniej 12 godzin, następnie wypłukać zalać świeżą wodą i gotować około
godziny, zbierając co jakiś czas wytwarzającą się białą pianę. Solimy pod
koniec gotowania (ja soli do gotowania ciecierzycy nie używam, lepiej smakuje
mi bez soli).
W garnku rozgrzać olej i wrzucić
posiekaną szalotkę i papryczkę. Smażyć kilka minut, następnie dodać pokrojonego
drobno selera naciowego oraz wlać pomidory. Całość dusić ok. 10 minut i
następnie zalać wodą (ok. 2 szklanki). Gotować aż seler będzie miękki, dodać
posiekaną bazylię oraz 1,5 szklanki
ciecierzycy i gotować jeszcze ok. 5 minut po czym całą zupę zblendować.
Dorzucić resztę soczewicy i gotowe. Smacznego.
pyszna, zdrowa i pożywna!
OdpowiedzUsuń