Kruche ciasteczka z masłem orzechowym

masło orzechowe przepisy


Błyskawiczne i proste w przygotowaniu. Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku, lekko ciągnące, jakby karmelowe. Po prostu pyszne. Musicie je przygotować.


Składniki (na ok. 40 ciasteczek – 2 blachy)

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki razowej
1,5 szklanki brązowego cukru
1 słoiczek (320 gram) masła orzechowego
½ szklanki mleka
2 jajka
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
100 g poszatkowanej białej czekolady

dodatkowo:
3 łyżki brązowego cukru

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i dokładnie wymieszać (najwygodniej przy użyciu rąk), na koniec dodając poszatkowaną czekoladę. Z gotowej masy, za pomocą łyżeczki formować ciasteczka – u mnie miały kształt spłaszczonej kulki. Każde z wierzchu posypać odrobiną brązowego cukru i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami pozostawić ok. 3 cm odstępy – ciastka trochę rosną podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 13-15 minut. Po wyjęciu ciastka są bardzo kruche, dlatego najlepiej studzić je na blaszce, ostudzone twardnieją z wierzchu, nadal zachowując miękki środek. Smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz