"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Naleśniki z duszonymi jabłkami



Propozycja na śniadanie, lub podana z sosem czekoladowym na deser. Naleśniki z duszonymi jabłkami i brzoskwiniami. Nie potrzebują właściwie dodatku cukru – owocowy mus ma w sobie tyle naturalnej słodyczy, że zaspokoi nawet najwybredniejszych łasuchów.


Składniki (6 naleśników)

3 małe jabłka
3 małe brzoskwinie
200 g borówek
2 łyżeczki cukru wanilinowego


½ szklanki mąki
½ szklanki mleka
½ szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju

Jabłka i brzoskwinie kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki wody oraz 2 łyżeczki cukru wanilinowego. Dusimy pod pokrywką około 2 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać. Na koniec dodajemy borówki.
W czasie duszenia owoców, przygotowujemy ciasto na naleśniki miksując ze sobą wszystkie składniki na gładką masę. Smażymy na patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu. Na gotowe naleśniki nakładamy 2 łyżki owocowego farszu i zawijamy. Smacznego.

2 komentarze:

  1. jakie cienkie naleśniki, nieźle:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra robota! Wyglądają świetnie :D Muszę takie przyrządzić, a ponieważ organizacja imprez (Wrocław głównie) jest moją specjalnością, goście na pewno chętnie je wypróbują ;)

    OdpowiedzUsuń