Propozycja na śniadanie, lub
podana z sosem czekoladowym na deser. Naleśniki z duszonymi jabłkami i
brzoskwiniami. Nie potrzebują właściwie dodatku cukru – owocowy mus ma w sobie
tyle naturalnej słodyczy, że zaspokoi nawet najwybredniejszych łasuchów.
Składniki (6 naleśników)
3 małe jabłka
3 małe brzoskwinie
200 g borówek
2 łyżeczki cukru wanilinowego
½ szklanki mąki
½ szklanki mleka
½ szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju
Jabłka i brzoskwinie kroimy w
drobną kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki wody oraz 2 łyżeczki
cukru wanilinowego. Dusimy pod pokrywką około 2 minut, aż jabłka zaczną się
rozpadać. Na koniec dodajemy borówki.
W czasie duszenia owoców,
przygotowujemy ciasto na naleśniki miksując ze sobą wszystkie składniki na
gładką masę. Smażymy na patelni do naleśników, bez dodatku tłuszczu. Na gotowe
naleśniki nakładamy 2 łyżki owocowego farszu i zawijamy. Smacznego.
jakie cienkie naleśniki, nieźle:)
OdpowiedzUsuńDobra robota! Wyglądają świetnie :D Muszę takie przyrządzić, a ponieważ organizacja imprez (Wrocław głównie) jest moją specjalnością, goście na pewno chętnie je wypróbują ;)
OdpowiedzUsuń