"Gotowanie powinno być sposobem na życie – samorozwojem – a nie pracą." Marco Pierre White

Kefty


kuchnia turecka
 Nie jestem zwolenniczką czerwonych mięs. Szczerze, wołowinę przygotowuję niezwykle rzadko. To danie, znalezione w numerze specjalnym miesięcznika Moje Gotowanie jednak mnie zaintrygowało. Szczególnie połączenie mięsa z serem feta. Przyznam, że smak ciekawy – myślę, że miłośnikom wołowiny przypadnie do gustu ten przepis, a może ja też jeszcze kiedyś do niego wrócę…


Składniki (4 porcje):
2 ząbki czosnku,
500 g mielonej wołowiny
3 łyżki oliwy
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka posiekanego oregano
½ pęczka posiekanej natki
50 g sera feta
Sól, pieprz

Mięso wymieszać z posiekanym czosnkiem, oregano, jogurtem, przecierem pomidorowym i dwoma łyżkami oliwy. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Fetę pokroić w kostkę, natkę drobno posiekać. Masę mięsną dzielimy na 4 części, z każdej formujemy placuszek, na którym układamy kilka kostek fety i obficie posypujemy natką. Zlepiamy brzegi, tworząc podłużny wałek, tak żeby cały farsz był w środku. Smarujemy pozostałą oliwą i pieczemy w piekarniku lub na grillu około 15 minut, co jakiś czas przekręcając. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko z odrobiną szafranu oraz z grillowanymi warzywami. Smacznego.
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz